Voor meer informatie of voor boekingen mag je altijd bellen of whatsappen naar 06-19218195

Werken aan de hand: Het begin van de piaffe

Vrijwel iedere ruiter weet dat het belangrijk is om voldoende variatie toe te voegen aan de training van een dressuurpaard. Daarmee houd je hem onder andere fris in zijn hoofd, zorg je dat hij verschillende spieren gebruikt en werk je eraan dat hij handig wordt in verschillende situaties. Werken aan de hand is voor veel paarden een hele fijne aanvulling en daarom hebben we Bianca Voermans, die zich hierin heeft gespecialiseerd, gevraagd om een aantal tips.

De eerste keer legde Bianca, die zelf ook succesvol Grand Prix-amazone is, uit welke optoming je kunt gebruiken voor het werken aan de hand en vertelde ze een stukje over de communicatie, de tweede keer ging het over het beginnen met de zijgangen, de derde keer kwamen travers en renvers aan bod en deze laatste licht Bianca een tipje van de sluier op als het gaat om een dribbeltje en het begin van de piaffe.

Aantreden/Piaffe

“De piaffe is als een draf op de plaats of nagenoeg op de plaats. Je paard paard zijn achterbenen treden steeds verder onder de massa, zijn bekken kantelt en zijn zwaartepunt verplaatst meer naar naar de achterhand”, legt Bianca uit. “Hierdoor ontwikkel je meer draagkracht en spieropbouw over de hele bovenlijn. Voordat een beetje aantreden en een dribbeltje echt piaffe zijn geworden is je paard in de training daar naartoe sterker geworden, losser en heeft hij meer draagkracht ontwikkeld.”

Bijzetten

“Wanneer ik een paard aan de kaptoom of aan het hoofdstel heb zet ik hem graag licht bij”, vertelt Bianca. “Dan zorg ik dat hij voldoende lucht heeft om zijn neus naar voren te brengen, maar dat hij zich niet helemaal naar boven toe eruit kan trekken voor het geval dat hij het toucheren met de zweep apart vindt.”

Kijk per paard

Niet ieder paard is hetzelfde en daarom moet je als ruiter goed kijken naar waar je paard het beste op reageert volgens Bianca. “Het is prettig als je een lange zweep hebt voor dit werk, waarmee je vanaf de voorkant tot en met de achterhand kunt reiken”, vervolgt de amazone haar uitleg. “Je raakt je paard aan ergens op het achterbeen en afhankelijk waar je hem raakt krijg je een reactie. Je vraagt eigenlijk voorwaartse energie die je opvangt aan de voorkant.”

Dribbeltje

“Het eerste dribbeltje dat je krijgt als je je paard toucheert met de zweep en waar hij dan op reageert door een stapje extra onder te treden, dat is het begin van waaruit je verder kunt gaan werken”, aldus Bianca. “

Belonen

Het is heel belangrijk dat je je paard bij de eerste (kleine) reactie die hij geeft waarbij je ziet dat hij probeert antwoord te geven al goed beloont voor zijn actie. “Geef echt duidelijk aan dat je blij bent”, raadt Bianca aan. “Het is nieuw voor hem dus hij moet het leren. Door hem te belonen voor het eerste kleine beetje reactie, laat je hem weten dat hij het goed doet.”

Meerdere wegen naar Rome

Net als met de oefeningen uit de eerste berichten met Bianca, zijn er ook met het aantreden naar een dribbeltje meerdere wegen, die naar Rome leiden. “Je kunt met je zweepje toucheren op beide benen zodat je reactie op beide benen krijgt, maar je kunt ook kijken of je paard juist een goede reactie geeft als je hem hoger toucheert”, vertelt Bianca over de verschillende manieren waarop je je paard een hulp kunt geven. “Als je paard heel snel heel veel ondertreedt met zijn achterbenen, dan kun je vaak beter bovenop de billen toucheren.”

De volte op

Behalve belonen met je stem en eventueel een aai over zijn hals, zijn er ook nog andere manieren waarop je een paard kan belonen, die ook nog eens extra bijdragen aan de ontspanning. “Zelf ga ik eigenlijk graag na een goede reactie met een lange hals de volte op in stap”, legt Bianca uit. “Dit doe ik onder de man net zo. Hierdoor kun je meer rust in de piaffe krijgen.”

Achterwaarts

Wanneer je paard juist een beetje teveel met zijn croupe omhoog reageert, dan kun je hem eerst weer even een paar passen achterwaarts laten gaan. Hij moet dan diagonaal ondertreden en zijn bekken kantelen en daarna kan he net iets makkelijker zijn om ook in het voorwaarts gaan weer onder te treden.

Proces van jaren

Bij het aandribbelen aan de hand is het heel belangrijk dat je paard voorwaarts blijft denken en dat je niet te snel te veel wilt. “Het goed aanleren van de piaffe is een proces dat soms wel jaren kan duren en voor de meeste mensen geldt ook dat ze – net als onder het zadel – hierbij begeleiding nodig hebben van een ervaren trainer”, besluit Bianca, die meewerkte aan deze serie ‘Werken aan de hand’ omdat ze graag wat meer aandacht wilde vragen voor alle voordelen van het werken aan de hand en ook de voordelen van de combinatie met rijden.

Bianca Voermans is Grand Prix-amazone en houdt zich op haar eigen bedrijf Florian Stables vooral bezig met het trainen van paarden en lesgeven, waarbij ze het werken aan de hand combineert met het rijden.

Bron: Dressuur.nl